Фелдшерите се обявиха за черните овце на здравната система, искат своя съсловна организация и по-високи заплати(СНИМКИ)

Медицинските специалисти излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването

Източник: Канал 3

Със сирени на линейки и парчето на "Ахат" - Черната овца започна протестът на фелдшери, лекарски асистенти и физиотерапевти навръх Благовещение.

"Черни овце, ще се превърнем в белите ангели на България", казаха протестиращите, солидарни и с медицинските сестри.

Сред исканията на хората в бяло е приемането на Закон на съсловната организация на фелдшерите. Настояват още за увеличение на заплатите до размера на две минимални. Заявиха, че се чувстват сегрегирани от Българската асоциация по здравни грижи, която обявиха за казионна.

Вижте още новини от България!

Пред здравното министерство на протеста дойдоха фелдшери и медицински специалисти от центровете по спешна помощ в Бургас, Котел, Стара Загора, Нова Загора, Смолян, Хасково, Добрич и други градове. Представители от ЦСМП в София обаче нямало, по техни думи.

Най-младата фелдшерка в Центъра за спешна медицинска помощ в Котел, филиал на сливенския център, е 52-годишната Милена Стоянова. Колегите й са на крачка от пенсията. Четирима фелдшери и двама лекари общо обслужват планинския град и селата наоколо, които отстоят и на по 30-40 км от общинския център.

Една линейка с един екип дежури за цялото население на общината. "Когато отидем до някое от селата, оставяме града за три часа без екип", разказва фелдшерката. Остава да дежури само една сестра. " Аз си харесвам професията, имам 30 г. стаж като фелдшер. Дошла съм да подкрепя колегите и да си защитя професията", казва Милена Стоянова. "Искаме първо да ни извадят от тази асоциация, да се отделим в наша организация, която да защитава нашите интереси, не да ни сбутва там, някъде, на тъмно и да не ни споменава изобщо. Искаме и по-добри условия на труд и по-добро заплащане", допълва Милена Стоянова.

За солидарност и подкрепа заедно с нея беше дошла медицинската сестра от Сливен - Надежда Маргенова. "Аз съм дошла да подкрепя колегите, както те подкрепят наши протест. Искаме всяка професия - акушерка, медицинската сестра, лаборант, фелдшер да бъде със своя отделна национална асоциация, за а може, когато почукат на г-н министъра и искат среща, да не им отказва", казва Маргенова.

"Защото от много "защита" за 10-15 години ние стигнахме дотам да бъдем образовани, работещи бедняци", гневна е медицинската сестра, недоволна от това как асоциацията досега е защитавала техните права. По думите й, ръководството на Българската асоциация по здравни грижи през всичките тези години спира протестите, като уговаря медицинските специалисти и сестрите, че сега не е моментът за стачка. Медицинските сестри продължават да искат оставката на председателката Милка Василева и са твърдо решени да я сменят, потвърди Надежда Маргенова.

И двете обобщават, че е срамно да работят за заплата, близка до минималната. И заедно държат плаката с искане на самостоятелна съсловна организация, която да брани интересите на фелдшерите и лекарските асистенти. В протеста се включиха и студентите от първия випуск на лекарските асистенти от университета в Стара Загора.

"Системата убива и нас", гласеше надписът на друг плакат на протеста. Хората се чудят защо плащат по 5, 60 лв. членски внос на асоциацията всеки месец, а медицинските сестри продължават да настояват за оставката на председателката на асоциацията, под чиято шапка са всички медицински специалисти без лекарите.

Представител на здравното министерство не дойде при протестиращите, които казаха, че са разпратили писма с исканията си до всички институции в държавата, които имат отношение към техните проблеми. "Нашата професия е сегрегирана в асоциацията. Искаме ревизия на закона за съсловните организации. Фелдшерите са гръбнакът на филиалите за Спешна помощ. Ние не сме клошари", заявиха от Сдружението на фелдшерите.

Етикети: протест , фелдшери
15:46 | 17 Април 2019 г.

Кирил Ананиев: Бъдещата детска болница ще има спец...

15:46 | 17 Април 2019 г.
Министерството на здравеопазването и медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев"...
Нов случай на морбили във Велико Търново
14:25 | 17 Април 2019 г.

Нов случай на морбили във Велико Търново

14:25 | 17 Април 2019 г.
Нов случай на морбили е регистриран в област Велико Търново, съобщиха за от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Заразеният па...
Мним ливански лекар опита да измами майка на болно дете с 3000 евро за лечение
16:50 | 12 Април 2019 г.

Куриоз в Свиленград - лекар се яви пиян на работа,...

16:50 | 12 Април 2019 г.
Лекар от Свиленградската болница извикал полицията, за да докаже, че не е употребил алкохол. Дрегерът обаче отчел 1.64 промила, съобщава ...
Първа трансплантация за годината в болница \
14:50 | 12 Април 2019 г.

Първа трансплантация за годината в болница "Света ...

14:50 | 12 Април 2019 г.
20-годишен пациент получи ново сърце след успешна трансплантация в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св....
Борисов: Отпускаме 600 хил. лв. за Пловдивската духовна семинария
10:39 | 10 Април 2019 г.

Отпускат 50 милиона лева за по-високи заплати на м...

10:39 | 10 Април 2019 г.
Петдесет милиона лева ще бъдат отпуснати за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Това обяви л...
11:03 | 08 Април 2019 г.

Регистриран психо зверски преби охранител в Столич...

11:03 | 08 Април 2019 г.
34-годишен регистриран с психично заболяване мъж преби охранител и се опита да нахлуе в сградата на Столичната библиотека на пл. "Сл...

гледай на живо

19.04.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини