Марешки влезе в ролята на златен пръст и осигури кворума

Парламентът заработи от втори опит, Воля не извивала ръцете на ГЕРБ, каза Цветанов

комисия за контрол на службите, Веселин Марешки
Източник: Канал 3

Парламентът все пак оказа заложник на "златния пръст" Веселин Марешки, въпреки че той кокетничи, че не желае да изпълнява тези функции.

Само преди ден бизнесменът, председател на НС, обяви, че уж излиза заедно с неговите депутати от парламента, а се оказа, че даде шестима свои, за да подсигури мнозинството. Първоначално в пленарната зала се регистрираха 119 народни избраници, а след като Воля вкара в залата шестима свои, кворумът бе подсигурен със 125 регистрирани. Врътките на Воля и Марешки започнаха още от вчера, когато Марешки тържествено обяви, че излиза от парламента.

Малко по-късно се извъртя и с уговорки обясни, че неговите депутати ще идват на работа, даже ще се регистрират, но ще си пасуват и няма да обсъждат и гласуват закони. Марешки даде и заявка за извиване на ръце на мандатоносителя ГЕРБ, като подготвя списък от условия. Кворумът продължава да виси и да разчита на парламентарната група на аптекарския бос, след като социалистите от няколко седмици вече не идват в парламента, а от ДПС влизат в пленарната зала, но се регистрират чак когато видят, че управляващите са подсигурили кворума.

По-късно стана ясно, че между Воля и ГЕРБ в сряда ще има среща по "условията" на Марешки, които били техни приоритети. Цветанов обаче отрече Воля да извива ръцете на управляващите.

"Държат се изключително отговорно", защити той спасителите на кворума. И обясни, че си имали приоритети за следващите две години, като доходи и образование, които искали да обсъдят с ГЕРБ. Щели да обсъдят управленската програма и да има конкретни решения след това. За това се разбрали на разговор вчера Цветанов и Марешки.

Иначе за кворума нещата не зависели от влизането на Воля, причината за закъснението била дългият Председателски съвет, който продължил и след 9.00, обясни Цветанов. Освен това двама депутати от ГЕРБ, които бил мобилизирал, не успели да влязат, а останали на вратата.

Междувременно в кулоарите Пламен Христов от групата на Марешки заключи, че "Воля" е нужна и няма защо да си вдига цената, защото тя си е поначало висока.  Не били променили решението си да излязат от парламента, въпреки че днес дадоха рамо на властта за кворума. Няма обрат в решението ни, оправда поведението им депутатът Пламен Христов. Ще постигнем сделка за българския народ, от която той ще бъде доволен, закле се той.

Цял ден слушаме по медиите изявленията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее, ядоса се Христов. "Ние имаме цена, която не е никак ниска в българския парламент", увери депутатът от Воля.

Действията на "Воля" са евтин цирк, коментира лупингите на Марешки зам.-шефът на ПГ на ОП и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов по повод излизането и влизането им в НС. Той припомни, че отговорността на депутатите е да ходят на работа.

Красимир Каракачанов и Волен Сидеров на конгреса на ВМРО
13:05 | 23 Март 2019 г.

Каракачанов и Сидеров за оставката: Личен акт, ням...

13:05 | 23 Март 2019 г.
Новината за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева завари лидерите на ВМРО и "Атака" на конгреса на войводите. Двамата ...
11:59 | 23 Март 2019 г.

Сидеров иска обща листа на ОП: Ще работя за това, ...

11:59 | 23 Март 2019 г.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров потвърди желанието си трите партии в Обединени патриоти да се явят заедно на евроизборите. Сид...
10:49 | 23 Март 2019 г.

От конгреса ВМРО отново подкани ОП за общо явяване...

10:49 | 23 Март 2019 г.
На своя Седми редовен конгрес ВМРО отново протегна ръка към коалиционните партньори от Обединени патриоти и остави отворена вратата за об...
Ян Енглерт, Вежди Рашидов, Мариус Донкив, Станислав Семерджиев, Станислав Иванов
17:24 | 22 Март 2019 г.

Отец Ередия: Единствената ми филмова награда е от ...

17:24 | 22 Март 2019 г.
"Аз се чувствам като посланик на България в Полша", отрони признание отец Ередия на родна земя. "В продължение на 60 г...
Кметът Фандъкова и министър Желязков инспектираха строежа на метрото
18
15:30 | 22 Март 2019 г.

Росен Желязков: Настояваме пакетът "Мобилност" да ...

15:30 | 22 Март 2019 г.
Като неприятна окачестви транспортният министър Росен Желязков новината от Брюксел, че още следващата сряда ЕП ще гласува пакета "Мо...
Бисер Петков
13:35 | 22 Март 2019 г.

Петков: 4 г. ще бъде гратисният период за избор на...

13:35 | 22 Март 2019 г.
Социалното министерство съвместно с НОИ са решили 4 години да бъде преходният период за избор на формулата за формиране на пенсиониране. ...

гледай на живо

25.03.2019
 • в момента
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  "Беновска пита" - избрано
 • 13:00
  Новини